Historie – Byåsen

Historie

Byåsen IL – et allsidig idrettslag!

Byåsen Idrettslag er et av Trondheims største allidrettslag med ca. 3000 medlemmer. Helt siden starten i 1921 har Byåsen Idrettslag markert seg på det norske idrettskartet. Til å begynne med var skiidretten den dominerende aktiviteten i laget, men andre idretter kom til etter hvert. Byåsen har i dag 10 avdelinger: Allidrett, fotball bredde, toppfotball herrer, friidrett, håndball, håndball elite damer, orientering, langrenn, hopp/kombinert og trim.

I 1990 ble Byåsen IL tildelt Trondheim Kommunes kulturpris, nettopp for sin allsidighet og gode resultater. Håndballavdelingen feiret sitt 75-års jubileum og selve idrettslaget sitt 100-års jubileum i 2021.

Byåsen Håndball Elite

Damelaget har vært, og er klubbens store flaggskip. Byåsen har blitt et begrep i norsk håndball etter at venninneflokken debuterte i toppdivisjonen i 1982. De spilte cupfinale som 3. divisjons-lag i 1980 har laget en eventyrlig merittliste å vise til.

Adelskalender

Vårt elitelag har vært sammenhengende i norsk toppserie i 39 år som også er norsk rekord. Klubben ligger også på toppen av adelskalenderen i Norge med 852 spilte kamper og vunnet 571. Klubben har fostret mange norske landslagsspillere opp gjennom årene. Det startet med Trine Haltvik på 80-tallet. Siden den gang har Byåsen utviklet mange gode spillere. I tillegg til Trine Haltvik er det Ida Alstad som har lengst fartstid i Byåsen, hun har stort sett spilt i den røde trøyen hele sin karriere bortsett fra to sesonger i Danmark og en periode i Ungarske Gyør.

Noen kjente norske landslagsspillere som har representert klubben:
Anette Skotvoll, Trine Haltvik, Ida Alstad, Camilla Herrem, Mari Molid, Gøril Snorroeggen, Marte Snorroeggen, Marit Malm Frafjord, Kari Aalvik Grimsbø, Vigdis Hårsaker, Tonje Nøstvold, Martha Tomac, Silje Waade, Emile Hegh Arntzen, Marit Røsberg Jacobsen, Maren Aardahl og Moa Høgdahl for å nevne noen.

Byåsen Elite har tidligere deltatt i Champions League med ¼ finale som det beste resultatet. I EHF cupen har klubben deltatt nesten årlig og sølv i 2007 er klubbens beste resultat.

Norsk seriegull har klubben vunnet fem ganger og NM kongepokalen har blitt med hjem til Trondheim hele fire ganger. Byåsen har alltid satset på egenrekruttering og det har ført til 10 NM gull junior .

Offisiell ambassadør for Trondheim

I forbindelse med den årlige Nyttårskonserten i 1995 i Trondheim ble Byåsen IL Håndball, Rosenborg Ballklubb, Trondheim Symfoniorkester, Trondheims Solistene, Trondheims Ørn og Nidarosdomens Guttekor utnevnt til offisielle ambassadører for Trondheim. Bak utnevnelsen står byens ordfører, turistsjef og kulturdirektøren i Trondheim Kommune. Byåsen vil sammen med de andre ambassadørene være viktige ambassadører innen idrett og kultur i markedsføringen av Trondheim under feiringen av byens 1000 års jubileum i 1997.