Hvordan bli en håndballspiller i verdensklasse? – Byåsen
Foto: Erik Johansen, Scanpix

Hvordan bli en håndballspiller i verdensklasse?

Som Kick-Off til sesongpremieren mot Larvik forrige onsdag fikk vi et foredrag av selveste Trine Haltvik, en av de største håndballspillere verden har sett gjennom alle tider! Hun berettet historien om hvordan hun ble verdens beste håndballspiller! Her får du vite hva som skal til!

I foredraget fortalte hun om hvordan hun hadde lykkes som håndballspiller gjennom 3 tiår på verdens beste håndballandslag.

 

Om Trine

Trine Haltvik trenger ingen ytterligere presentasjon. Vi gjør likevel en meget kort oppsummering:

 

Hun debuterte på kvinnelandslaget i 1984. Hun har spilt 240 A-landskamper, scoret hele 832 landslagsmål og blant annet vunnet VM- og EM gull, i tillegg til OL sølv. Trine har 5 seriemesterskap og 3 NM titler med Byåsen. I 1998 ble hun kåret til verdens beste håndballspiller!

 

Hvordan lykkes?

For å lykkes som håndballspiller mener hun at det er særlig 4 punkter som er avgjørende – du må først og fremst være et treningstalent, alltid gi 100% og det lille ekstra. Hun mener også at gode trenere er avgjørende. I tillegg må du ha den indre kraft til alltid å yte maks innsats samt at du virkelig må ville dette selv. Viljen må komme fra deg selv, og ikke dem rundt deg. Sist, men ikke minst, må du være det hun kaller en vinnerskalle! I dette ligger blant annet at du aldri må gi deg, du må ha et brennende ønske om å bli best og å vinne håndballkamper!

 

Støtt lagkameratene dine!

Trine sier det er svært viktig at det er en god lagånd i laget. Som hun sier – «Er det god lagånd vinner dere flere kamper». Miljøet i laget er veldig viktig for å lykkes, og er det godt miljø gir dette deg en trygghet. Videre fortalte hun at det er veldig viktig å akseptere at spillere er forskjellige og at det også er viktig å kunne være seg selv. Man bør kunne gå litt sine egne veier. Det bør derfor være stor takhøyde i gruppen.

 

Vær god på planlegging

Hvis du skal bli god i håndball, og virkelig få tid til å prioritere dette, forteller Trine at du må velge bort noe annet. Du kan ikke belemre fritiden din med mange forskjellige aktiviteter. Du må lage deg gode vaner hver dag og rydde tid til å kunne trene håndball. Alt sammen handler enkelt og greit om å kunne prioritere! Skal du bli god i håndball må du prioritere håndball fremfor andre ting!

 

Vær tålmodig

En annen viktig ting forteller Trine at er tålmodighet. Du må være tålmodig! Du blir ikke verdens beste håndballspiller i løpet av noen få dager, uker eller måneder. Som håndballspiller kan og må du også regne med å tilbringe mye tid på reservebenken. Dette kan for mange føles tungt og bortkastet, men det er altså her du må ha tålmodighet. Hun fortalte blant annet at andre verdensstjerner som f.eks. Heidi Løke og vår egen Ida Alstad satt mye på benken før de til slutt blomstret og ble toppspillere.

 

Sett deg mål

Haltvik fortalte at det er veldig viktig å sette deg mål som håndballspiller, både kortsiktige mål og langsiktige mål. Hun anbefalte å henge opp dine kortsiktige mål på badet mens dine langsiktige drømmer og mål over senga.

 

Håndball må være gøy!

Sist, men ikke minst, sier Trine at det skal være gøy å spille håndball! Dersom du ikke synes det er gøy og trives med det, vil det være svært vanskelig å komme noen vei med målene du har satt deg.

 

Vi takker Trine for et fremragende flott, engasjerende og veldig lærerikt foredrag! I tillegg håper vi og tror at andre spillere vil la seg inspirere og lære av hva som gjorde Trine Haltvik til verdens beste håndballspiller og en stor legende, kanskje den største håndballspilleren gjennom alle tider!

 

 

(Skrevet av skribent, Roy Arne Mathisen)