Julen til jentene – Byåsen

Julen til jentene

I dag gir vi dere juletradisjoner fra både Norge og Brasil.

I morgen er det julaften og det er tid for omtanke, god mat, familie og det som ellers hører julen til. I dag presenterer vi juletradisjoner fra både Norge og Brasil. Den ferske EM vinneren Mari, Babi og Inga feirer julen på ulikt vis.

Julen i Brasil

Hva betyr julen for deg Babi?

– For meg betyr julen union. Det er tiden man er med familien for å feire kjærligheten mellom dem, sier Babi.

Hvordan feirer man julen i Brasil?

– 24 desember spiser man julemiddag sammen med familien, vi gir hverandre gaver og etter det sitter vi å prater og synger julesanger, smiler Babi. I Brasil er det ikke like vanlig med utallige juleselskaper i romjulen slik som i Norge. I tillegg feirer de nyttårsaften med familien, uansett alder. I disse kalde dager kan vi samtidig kanskje si at Babi er heldig som feirer nyttårsaften på en varm strand.

Hva spiser brasilianere i julen?

– Vi spiser kalkun med rosin- og nøttefyll sammen med ris og grønsaker. Vi lager også en kake som heter «panetone». Den kan man lage både med sjokolade og tørkede frukt, forklarer Babi.

Hva ønsker du deg mest av alt til jul?

– Jeg ønsker meg fred i verden og at mennesker oppdager den virkelige verdien av ting. Og at Norge var nærmere Brasil, ler Babi.

 

Julegaveønsket ble oppfylt

Landslagsdebutanten Mari Molid kunne ta juleferie med EM-Gull rundt halsen.

Hva betyr julen for Mari Molid?

– Julen betyr utrolig mye for meg.Det er en koselig høytid med familie og venner. Det er rett og slett god stemning, smiler Mari.

Hvordan pleier du å feire jul?

– Jeg feirer julen med familie, slekt og venner. Hjemme hos oss er huset pyntet med juletre og alt mulig av pynt som følger med. Vi spiser mye god mat og koser oss. Ofte blir det tid til en del spill utover kveldene, som alltid er gøy. På julaften ser jeg alltid Askepott på TV og vi besøker kirkegården. Også liker jeg spesielt godt gavene på kvelden, ler Mari.

Mari karakteriserer seg selv som typisk norsk og feirer julen slik mange andre gjør. På julaften går det i ribbe og riskrem.

Dette intervjuet ble gjort før EM og Mari hadde et ønske til jul…

Hva ønsker du deg mest av alt til jul?

– EM-GULL, roper Mari. EM-Gull ble det på Mari så nå har hun fått ønsket sitt oppfylt. For ei 20 år gammel Byåsenjente er det ikke så verst å synge inn julen med et EM-Gull hengende rundt halsen.

 

Hjem for å bli skjemt bort

Hva betyr julen for deg Inga?

– Jul betyr at jeg kan få komme hjem å bli skjemt bort litt. Da får jeg stort sett alt jeg ønsker, ler Inga. I tillegg er det kjempe kjekt å treffe igjen alle gamle kjente som man stort sett treffer bare en gang i året.

Hvordan er en typisk jul for deg?

– Vi er samlet hele familien. Jeg, mamma, pappa og lillebror. Utover kvelden på julaften bruker vi å ta turen til søskenbarna mine i Hagan for å spise kake og drikke kaffe. Inga hinter om at det er for de voksne.
– mens de gjør det leker jeg med barna, ler Inga.

Gjør du noe utradisjonelt i julen?

– Nei, alt er ganske tradisjonelt norskt. Pynting av juletre og sånn på lille julaften. Jeg og broren min lager kaker med kokos som vi går å smugspiser hele julen, derfor er kjøleskapet fullt av kokosstrø når nyttår nærmer seg, ler Inga.
En fin tradisjon vi venninene fra Åndalsnes har er å samles en kveld før jul for å pynte pepperkakehus, mens vi slarver og spiller spill, sier Inga.

Hva spiser ei fra Åndalsnes på julaften?

– Hun spiser alt for mye…pinnekjøtt, sier Inga.

Hva ønsker du deg mest av alt til jul?

– Jeg har alt jeg trenger, men en ny mobil hadde kanskje ikke vært så dumt, sier Inga.

 

Samtlige jenter ønsker alle supportere og hele Norge en riktig god jul og et fantastisk nytt år.