STOLT AV BYÅSEN – Byåsen

STOLT AV BYÅSEN

En ekte Byåsen spiller forlot klubben i vår for å oppleve profftilværelsen i Tyskland. Håndballspiller har intervjuet Maren Aardahl om sin nye tilværelse og det er lite tvil om at hun fortsatt har hjertet i Byåsen.

Tekst: Trond Sørøy. Torsdag 12. desember 2019
.
Maren Aardahl (25) begynte i Byåsen som 6-åring da hun deltok på håndballskole. Sommeren 2011 begynte hun å trene med A-laget og spilte for Byåsen helt frem til i sommer hvor hun takket ja til å bli proff i tyske SG BBM Bietigheim.

En ung Maren Aardahl klar for 3.Bringrunde sammen J 94 i 2010 i Åsheimhallen.
Vi ser at Byåsen profil Astrid Holstad Mjøen var en del av laget og trener legende i Byåsen Håndball Per Arne Eriksen.

Maren har fått tillit fra dag en både i hjemlig liga, hvor Bietigheim leder serien og i Champions League. Her forteller Maren hvordan hun opplever profftilværelsen i Tyskland:

.

Maren Aardahl: «Jeg kunne ikke noe tysk fra tidligere, men da jeg signerte for Bietigheim begynte jeg å forberede meg, men de snakker så fort her at det lille jeg klarte å lære meg før jeg reiste ned, hjalp ingenting. Jeg snakker engelsk og de snakker tysk til meg. Det er heldigvis en dansk spiller her, jeg er veldig glad for at jeg har henne på laget. I starten gikk det mye i engelsk til meg, men all kommunikasjon på trening og alt det organisatoriske og det administrative går på tysk.»

.

SOM ET EVENTYR
«For meg har denne høsten vært kjempeartig og spennende, det har vært som et eventyr for min del. Alle kan engelsk så jeg kan gjøre meg forstått. Alle er inkluderende, så det var enkelt for meg å komme inn i gruppa. I tillegg er treneren min dansk og det hjalp meg veldig. Før jeg reiste fikk jeg hjelp av en mental trener så jeg forberedte meg og jeg følte meg klar for det da jeg reiste til Tyskland.»«Jeg bor i nærheten av både treningssenter og hallen. Det er små forhold i byen så det tar maks ti minutter å kjøre til venninnene på laget, så jeg har de rundt meg.

.

VENNINNEGJENGEN LANGT BORTE
«Nå er det en kjæreste jeg ikke bor sammen med lengre og i tillegg er jeg langt unna venninnegjengen i Trondheim, så det er nok det som har forandret seg aller mest i livssituasjonen min. Jeg har funnet meg en ny gjeng som jeg er med her nede, men det er ikke det samme som de jeg kjenner aller best selvfølgelig. Men nå har egentlig de fleste av venninnene mine flyttet fra Trondheim, de fleste fra 94-stammen har reist.»

Nye lagvenninner i Bietigheim blant andre Daphne Gautschi

.

OK MED ALENE TID
«Det blir mer alene tid her nede, men nå som vi har spilt to kamper i uka i hele høst så har jeg ikke merket så mye til det. Det har nesten vært sånn at når jeg har kommet hjem til leiligheten har det vært godt å få være for seg selv. Vi er mye i sammen på laget og har mye reiser, det er slitsomt til tider.»

Ida Alstad var klar og tydelig på at hun kom til å savne Maren i et instagram innlegg i vår.

.

GØY Å SPILLE CHAMPIONS LEAUGE
«Det har vært stas å spille Champions League. Det har vært et mål for meg å prøve meg der. Vi har ikke gjort det så bra og røk ut nå og skal spille i EHF-cupen etter jul. Vi ønsket å gå videre i CL, men personlig kan jeg ta med den erfaringen som jeg har fått denne høsten. Nå handler det om å gjøre det bra i serien så vi får Champions Leaguebillett også neste år. Det er bare vinneren av serien som får plass i CL, så vi må vinne. Vi har en uavgjort og kun seire så langt, vi har ikke tapt. I serien spiller vi med mer press enn når vi spiller i CL. Alle forventer at vi skal vinne, så når vi møter de andre lagene så ønsker alle å slå oss. Vi er litt i den samme situasjonen som Vipers er i Norge.»

.

MYE NYTT
«Jeg er helt ny og språk barrièren gjør at jeg ikke får med meg alt presset om å vinne. De fleste av spillerne har vært her lenge og noen av de kan kanskje oppleve det som litt kjedelig å spille i den tyske serien siden de er så vant med det. Det er mye som er nytt for meg og alt som er nytt er spennende. Så jeg synes det er kjempegøy å spille og det er artig at vi har vunnet så mange kamper.»

.

HØYE KRAV PÅ TRENING
«Vi har veldig mange gode spillere, så kvaliteten på håndballtreningene er høy. Det stilles høyere krav til deg som spiller enn det jeg er vant med. At vi skal være skjerpet f.eks, det er nesten aldri tekniske feil på trening. Men når vi kommer til det fysiske så har de tyske lagene mye å lære av den norske kulturen og det som jeg er vant med fra Byåsen. Tidligere så tyskerne ned på styrketrening og var redd for å trene for tungt. Nå kommer de mer og mer etter, men det fortsatt et stykke frem. Vi har en flink styrketrener som er veldig ivrig, han har kontakt med den fysiske treneren til Vipers og jeg tror han henter litt inspirasjon fra Vipers.»

Maren har tydeligvis gjort sakene sine bra da hun pryder forsiden på Bietigheim sin hjemmeside

.

PROGRAM FRA LANDSLAGET
«Jeg følger opplegget i klubben men har også fått hjelp fra landslaget når det gjelder det fysiske. Spesielt når det kommer til variasjoner på øvelser. Vi har to felles styrkeøkter i uka.»

.

BUSSTUR TIL KAMP
«Det er lange reiseavstander og alle reisene foregår i buss. Det er litt annerledes enn i Norge hvor vi gjerne tar fly. Men det gjør vi altså ikke her. Her er det bare buss som gjelder og jeg har opplevd både å sitte i buss 13 timer til kamp og i 1 time.»

.

MYE TILLIT
«Det har vært over all forventning. Jeg har startet nesten alle kampene og spilt nesten alt hele sesongen. Linjespiller-kollegaen min var skadet i sommer og da startet jeg kampene. Og da hun kom tilbake hadde jeg spilt meg ganske bra inn og fikk fortsette. Jeg hadde som mål å spille meg inn i startoppstillingen til Bietigheim etter jul, men det skjedde mye raskere enn det.»

.

FØLER IKKE PRESS
«Treneren min har tro på meg og han vet at det tar tid å komme inn i et lag og spesielt som linjespiller hvor du er avhengig av å samarbeide med andre. Jeg har ikke følt noe press og akkurat nå føler jeg faktisk at alt er bare velstand.»

.

SPILLE KAMP 2.JULEDAG
«Vi skal spille kamp i romjula, men jeg rekker en tur hjem og reiser tilbake 25. desember. Vi har kamp 2. juledag, det er en stor tradisjon i Tyskland. Vi har en fangruppe som stiller med trommer og som skaper mye liv. Det er alltid fullt og god stemning når vi spiller hjemmekamper. Det er nytt for meg at jeg ikke hører noe når medspillerne prater til meg pga at det er så mye støy, det er uvant.»

STOLT AV BYÅSEN
«Byåsen har gjort det veldig bra og det er artig, jeg vil at de skal lykkes. Det er fortsatt min klubb og Byåsen betyr noe spesielt for meg. Det er bra at Atle og Frode fortsatte som trenere og at de har jobbet videre med å implementere sine tanker i laget, det ser vi virkningen av nå. Jeg håper at det fortsetter sånn.»

Atle Oliver Johansen og Frode Bjerkan har videreført det de startet når Maren var her inn i ny sesong .